Deelnemers

Niet iedereen houdt er van om in de aandacht te staan. Maar een aantal deelnemers willen graag over hun ervaringen op de zorgboerderij vertellen. De meeste deelnemers komen hier 12 tot 15 jaar. De afgelopen 3 jaar zijn er een aantal nieuwe mensen bijgekomen.
Wouter- juli 2020
Ik ben Wouter en woon met mijn vrouw en twee dochters in Woerden. Via Boogh Harmelen ben ik bij Zorgboerderij Rita Rijntjes gekomen. Voor mijn herseninfarct werkte ik als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Maatschap Woerden.
Ik heb afasie en kan alleen mijn linker arm gebruiken. Heel lastig wanneer je rechtshandig bent. De afgelopen twee jaar heb ik gemerkt dat ik steeds meer kan. Mijn arm wordt sterker en ik word steeds handiger.
Mijn werkzaamheden op de Zorgboerderij zijn zeer divers. Ik help met voeren van de dieren en schoonmaken van de hokken. Ik doe het snoeiwerk en houd de Jeu de Boules baan en de rest van het erf onkruidvrij. Ik rij in mijn aangepaste auto deelnemers. Maar ook vervoer ik de pellets, computers en oud ijzer.
Ik rij ook twee dagen per week voor “automaatje” in Woerden.
Ik kom heel graag op de boerderij.
Top

Dorine: najaar 2008 gekomen, update 2022
Al ruim 13 jaar kom ik met veel plezier op de Zorgboerderij bij Rita. Ik ben er 4 ochtenden en trek dan veel met de honden op.
Wat ik ook heel leuk vind en waar ik de meeste tijd aan besteed, is het kwartelproject. Elke dag worden de eitjes geraapt en het voer en water zo nodig bijgevuld. De hokken worden regelmatig schoongemaakt en de kwartels vinden het lekker om in het schone zaagsel te rollen. Een keer per week doe ik de eitjes in de doosjes voor de winkels. Dit is een nauwkeurig werkje, de eitjes moeten een bepaald gewicht hebben, de juiste maat en schoon zijn.
Ook omdat de opbrengst naar projecten in Afrika gaat, is het fijn om hier veel aan mee te werken. www.kwartelsvoorafrika.nl.
Top


Anita - 2019
Ik woon 9 jaar samen met mijn man in Breukelen bij Amerpoort. Ik kom heel graag naar de Zorgboerderij en hoop dat ik daar altijd mag blijven komen. Er zijn heel gezellige mensen en de leiding is ook zo leuk. Ik vind alles leuk. Er is erg veel te doen. Samen met de andere deelnemers werk ik in het kwartelproject. Dat betekent elke dag eitjes rapen, kwartels voeren en de hokken schoonmaken. Mijn belangrijkste taak is het schoonmaken van de kwarteleitjes, dit moet heel zorgvuldig en voorzichtig gedaan worden.
Verder pluk ik brood voor de dieren, doe ik werkjes in de tuin, schoonmaakwerk, groenten en fruit schoonmaken en snijden voor de maaltijden, sap maken, zaai en pootgoed klaarmaken en alles wat zich voordoet. Ik vind alles leuk. ‘s Middags gaan we vaak wandelen, breien, tekenen, zingen of knutselen.
Top


Jaap S - najaar 2007
Ik ben Jaap en woon in Harmelen in de woonvorm Nieuw Batenstein van Reinaerde. Ik ga ruim 20 jaar naar de dagactiviteiten van BOOGH in Harmelen. Ik ben heel blij dat ik via BOOGH nu op de zorgboerderij van
Rita Rijntjes kan komen. Ik kom er
altijd heel graag. Er is erg veel werk voor me te doen en ik heb altijd tijd te kort. Ik kan maar één arm gebruiken maar die is dan ook heel sterk.

We beginnen de dag met een kopje koffie en plukken ondertussen het brood voor de dieren. Dan gaan we met ze allen de dieren voeren. Ik help bij de geiten, schapen en pony’s.
Voer een paar van de konijnen en de kuikens.


Ik zaag hout dat we op een zaagblok leggen. Met een speciale zaag aan een hele lange stok kan ik een groot deel van het snoeiwerk doen.
Ik maak de konijnenhokken schoon, veeg het erf aan en schoffel het onkruid op de paden.

Ook kan ik Pinkel de pony naar het weitje brengen. De honden borstelen vind ik ook heel leuk om te doen. Vroeger ben ik schilder geweest dus de verfklussen behoren ook tot mijn taak.
Top


Anoniem - oktober 2008
Een deelnemer die liever anoniem blijft, wil wel graag iets over haar werkzaamheden vertellen.

Sinds oktober 2008 kom ik bij Rita op de boerderij. Eerst twee ochtenden en nu vier keer per week. Het is altijd fijn om er te zijn en er is een leuk sfeer onderling.
We beginnen ’s morgens met het voeren van de dieren en op twee dagen doe ik de kwartels. Het voer en drinken bijvullen en de eitjes rapen. Hokken schoonmaken en andere klusjes doen we na de koffiepauze. De rest van de tijd heb ik bijv. naambordjes gemaakt van de dieren en bordjes voor in de moestuin. Ook heb ik de blokhut geschuurd en gebeitst. Alles kan ik in mijn eigen tempo doen. En er is altijd wel tijd om met de honden bezig te zijn. Het werk is leuk en geeft structuur aan de dag en de week.
Top


Ramona - juli 2008
Ik ben Ramona en ik woon in Utrecht. Ik heb bij Rita gewerkt tot 1 augustus 2009. Ik verzorgde de pony's en hielp mee met het voeren.
Ik vind het heel jammer dat ik niet meer bij Rita kan werken, maar dit heeft met de bezuinigingen binnen de AWBZ te maken. Het werken bij Rita vond ik heel leuk. We maakten soms ook jam of soep. En als er eieren over waren kregen we die soms mee. Ook de groenten die geteeld wordt door Rita kun je meekrijgen als er geplukt wordt. Een van mijn laatste activiteiten bij Rita was de bbq die ze organiseerde samen met Ad.
Ik mis de dieren van Rita wel een beetje, maart gelukkig woon ik niet al te ver weg en als ik vrij ben kan ik op de koffie komen.
Top


Jaap B - september 2009
Ik ben Jaap, 43 jaar oud. Ik woon in Utrecht en kom naar de zorgboerderij vier keer per week met de regiotaxi.
Ik begin elke morgen met de dieren te voeren. Dat doe ik ook eigenlijk het liefst. De eenden zitten al te wachten op hun brood. Ze lopen dan achter mij aan naar de vijver waar ze dan hun brood krijgen. Soms moet ik heel ver het weiland inlopen om de schapen te kunnen voeren. Ik geef ook de honden en de katten hun voer en melk. De kippen, de pony’s en de konijnen voer ik samen met de andere cliënten.

Verder doe ik heel veel verschillende klussen. Ik kan niet zo lang stil zitten en koffie drinken ik wil liever werken. Stallen schoonmaken, opstrooien, snoeien en vegen. Maar ik vind het ook heel fijn om de groenten en het fruit te verwerken voor de inmaak. Bijvoorbeeld vlierbessen plukken en daar jam van maken. Pinda’s rijgen voor de vogels. Wanneer ik op de regio taxi moet wachten ga ik altijd lekker zitten puzzelen dan gaat de tijd snel.
In mijn vrije tijd ga graag naar FC Utrecht, daar heb ik een vaste plaats. Met mijn moeder ga ik in het weekend meestal naar een film of museum.
Top

Kees - november 2009
Ik ben Kees, 58 jaar en woon in Haarzuilens. Sinds februari 2010 kom ik 4 dagen naar de zorgboerderij meestal op mijn scooter en soms op de fiets. Ik had het er direct naar mijn zin op de boerderij. Ik kan erg goed opschieten met Rita en met de andere deelnemers. Eigenlijk vind ik al het werk dat te doen is leuk behalve mollenvangen. ’s Morgens voer ik met de anderen de dieren, vul de voorraden aan en zorg dat de stallen netjes geveegd en schoon zijn. Ik heb vroeger altijd met mijn vader hovenierswerk gedaan dus dat kan ik nu weer naar hartenlust doen. Vooral het snoeiwerk vind ik leuk. Rita maakt elke week een lijst met extra klusjes en die doe ik alleen of op woensdag samen met Joop. Zoals: nestkastjes ophangen, slotjes en haakjes aan konijnenhokken maken, plaatsje bestraten, allerlei reparatiewerkjes en b.v. een raamwerk voor de vruchtenstruiken.
Ik ben 23 jaar fietsenmaker geweest dus de fietsreparaties van de familie en deelnemers neem ik ook voor mijn rekening.
Woensdag vind ik een extra leuke dag op de boerderij. Alle mannen zijn er dan en tijdens de lunch hebben we altijd erg veel lol.
In mijn vrije tijd trek ik graag met mijn scooter erop uit. Ik ga dan b.v. naar Texel, Nijmegen of helemaal naar het zuiden. Wanneer het kan probeer ik bij een boer in het hooi te overnachten.
Top