Deelnemers

Niet iedereen houdt er van om in de aandacht te staan. Maar een aantal deelnemers willen graag over hun ervaringen op de zorgboerderij vertellen:
Jaap S - najaar 2007
Ik ben Jaap en woon in Harmelen in de woonvorm Nieuw Batenstein van Reinaerde. Ik ga ruim 20 jaar naar de dagactiviteiten van BOOGH in Harmelen. Ik ben heel blij dat ik via BOOGH nu op de zorgboerderij van
Rita Rijntjes kan komen. Ik kom er
altijd heel graag. Er is erg veel werk voor me te doen en ik heb altijd tijd te kort. Ik kan maar één arm gebruiken maar die is dan ook heel sterk.

We beginnen de dag met een kopje koffie en plukken ondertussen het brood voor de dieren. Dan gaan we met ze allen de dieren voeren. Ik help bij de geiten, schapen en pony’s.
Voer een paar van de konijnen en de kuikens.


Ik zaag hout dat we op een zaagblok leggen. Met een speciale zaag aan een hele lange stok kan ik een groot deel van het snoeiwerk doen.
Ik maak de konijnenhokken schoon, veeg het erf aan en schoffel het onkruid op de paden.

Ook kan ik Pinkel de pony naar het weitje brengen. De honden borstelen vind ik ook heel leuk om te doen. Vroeger ben ik schilder geweest dus de verfklussen behoren ook tot mijn taak.
Top


Kata - najaar 2007
Ik heet Kata en ben in Kroatië geboren. Ik woon met mijn dochter in Bodegraven en kom met de regiotaxi naar de zorgboerderij.
Met de andere cliënten voer ik de dieren. Dan ga ik de paardenstallen en de paddock schoonmaken. Ik ben dol op schoonmaken. Vooral de ramen zemen vind ik leuk. Maar ook alles netjes aanvegen en de loods schoonhouden doe ik graag. Snoeien behoort ook tot mijn taken alleen op een ladder staan durf ik niet. Dan roep ik Rita om mij te helpen. Ik houd erg van gezelligheid en lekker eten. Als Rita eitjes bakt of wentelteefjes maakt en we allemaal aan tafel zitten geniet ik heel erg.
Top


Jan - zomer 2007
Jan is inmiddels 19 jaar. Hij heeft het zo naar zijn zin op de boerderij. Hij werkt liever buiten dan dat hij zijn stukje op de site aanpast.

Ik ben Jan Doornenbal, 11 jaar, zit in groep 7 op de Jan de Bakkerschool in Woerden en ben de buurjongen. Ik ben vrijwilliger en werk op zaterdagmorgen en zo veel mogelijk dagen in de vakanties.
Toen Rita op vakantie was, heb ik twee weken voor de dieren gezorgd en de groentetuin onderhouden.

Mijn werk bestaat uit de geiten melken, voeren, stallen schoonmaken, mollenklemmen zetten, onkruid in de groentetuin trekken, de pompoenen, courgettes en sier kalebassen verzamelen, groenten plukken, snoeien, de paardenbak bijhouden en nog veel meer. Te veel om op te noemen.

Ik kom heel graag en de tijd schiet veel sneller op dan op school. Ik vind het hier geweldig en Rita is heel handig met veel dingen. De drie honden zijn heel lief en nergens lopen zo veel eenden en kippen los als hier.
Ik vind het ook heel leuk om met de cliënten te helpen en kan goed met ze opschieten. Rita is heel verbaasd hoe snel en goed ik dat kan.
Later wil ik boer worden en na een tijdje zou ik dan ook graag zorgboer willen worden.

Top


Anoniem - oktober 2008
Een deelnemer die liever anoniem blijft, wil wel graag iets over haar werkzaamheden vertellen.

Sinds oktober 2008 kom ik bij Rita op de boerderij. Eerst twee ochtenden en nu vier keer per week. Het is altijd fijn om er te zijn en er is een leuk sfeer onderling.
We beginnen ’s morgens met het voeren van de dieren en op twee dagen doe ik de kwartels. Het voer en drinken bijvullen en de eitjes rapen. Hokken schoonmaken en andere klusjes doen we na de koffiepauze. De rest van de tijd heb ik bijv. naambordjes gemaakt van de dieren en bordjes voor in de moestuin. Ook heb ik de blokhut geschuurd en gebeitst. Alles kan ik in mijn eigen tempo doen. En er is altijd wel tijd om met de honden bezig te zijn. Het werk is leuk en geeft structuur aan de dag en de week.
Top


Ramona - juli 2008
Ik ben Ramona en ik woon in Utrecht. Ik heb bij Rita gewerkt tot 1 augustus 2009. Ik verzorgde de pony's en hielp mee met het voeren.
Ik vind het heel jammer dat ik niet meer bij Rita kan werken, maar dit heeft met de bezuinigingen binnen de AWBZ te maken. Het werken bij Rita vond ik heel leuk. We maakten soms ook jam of soep. En als er eieren over waren kregen we die soms mee. Ook de groenten die geteeld wordt door Rita kun je meekrijgen als er geplukt wordt. Een van mijn laatste activiteiten bij Rita was de bbq die ze organiseerde samen met Ad.
Ik mis de dieren van Rita wel een beetje, maart gelukkig woon ik niet al te ver weg en als ik vrij ben kan ik op de koffie komen.
Top


Jaap B - september 2009
Ik ben Jaap, 43 jaar oud. Ik woon in Utrecht en kom naar de zorgboerderij vier keer per week met de regiotaxi.
Ik begin elke morgen met de dieren te voeren. Dat doe ik ook eigenlijk het liefst. De eenden zitten al te wachten op hun brood. Ze lopen dan achter mij aan naar de vijver waar ze dan hun brood krijgen. Soms moet ik heel ver het weiland inlopen om de schapen te kunnen voeren. Ik geef ook de honden en de katten hun voer en melk. De kippen, de pony’s en de konijnen voer ik samen met de andere cliënten.

Verder doe ik heel veel verschillende klussen. Ik kan niet zo lang stil zitten en koffie drinken ik wil liever werken. Stallen schoonmaken, opstrooien, snoeien en vegen. Maar ik vind het ook heel fijn om de groenten en het fruit te verwerken voor de inmaak. Bijvoorbeeld vlierbessen plukken en daar jam van maken. Pinda’s rijgen voor de vogels. Wanneer ik op de regio taxi moet wachten ga ik altijd lekker zitten puzzelen dan gaat de tijd snel.
In mijn vrije tijd ga graag naar FC Utrecht, daar heb ik een vaste plaats. Met mijn moeder ga ik in het weekend meestal naar een film of museum.
Top

Kees - november 2009
Ik ben Kees, 58 jaar en woon in Haarzuilens. Sinds februari 2010 kom ik 4 dagen naar de zorgboerderij meestal op mijn scooter en soms op de fiets. Ik had het er direct naar mijn zin op de boerderij. Ik kan erg goed opschieten met Rita en met de andere deelnemers. Eigenlijk vind ik al het werk dat te doen is leuk behalve mollenvangen. ’s Morgens voer ik met de anderen de dieren, vul de voorraden aan en zorg dat de stallen netjes geveegd en schoon zijn. Ik heb vroeger altijd met mijn vader hovenierswerk gedaan dus dat kan ik nu weer naar hartenlust doen. Vooral het snoeiwerk vind ik leuk. Rita maakt elke week een lijst met extra klusjes en die doe ik alleen of op woensdag samen met Joop. Zoals: nestkastjes ophangen, slotjes en haakjes aan konijnenhokken maken, plaatsje bestraten, allerlei reparatiewerkjes en b.v. een raamwerk voor de vruchtenstruiken.
Ik ben 23 jaar fietsenmaker geweest dus de fietsreparaties van de familie en deelnemers neem ik ook voor mijn rekening.
Woensdag vind ik een extra leuke dag op de boerderij. Alle mannen zijn er dan en tijdens de lunch hebben we altijd erg veel lol.
In mijn vrije tijd trek ik graag met mijn scooter erop uit. Ik ga dan b.v. naar Texel, Nijmegen of helemaal naar het zuiden. Wanneer het kan probeer ik bij een boer in het hooi te overnachten.
Top


Jasper
Mijn naam is Jasper en ik ben in februari 17 jaar geworden. Ik woon bij mijn ouders en twee broers, Matthijs en David. Mijn hobby’s zijn spelcomputers, de pc en onze hond Sem, dit is een Golden Retriever. Doordat ik een beperking heb, autisme, ga ik al 1,5 jaar niet meer naar school. Ik was zeer ongelukkig op school. Mijn oma en ouders geven mij thuis les. Inmiddels heb ik een IVIO diploma Nederlands (10) en Engels(8) behaald. Ook geschiedenis en maatschappijleer heb ik afgerond op TL niveau met een certificaat. Volgend jaar wil ik graag nog mijn IVIO diploma halen rekenen/wiskunde, dit vind ik wel het moeilijkste.

Sinds oktober 2012 werk ik op de zorgboerderij. Mijn ouders hadden het gevoel dat ik teveel binnen zat en dat het goed voor mij zou zijn om ook buitenshuis activiteiten te doen en dingen te leren. Ik dacht dat ik het niet zo leuk zou vinden, maar dat blijkt niet waar te zijn. Hier had ik een weddenschap met Rita over en deze heeft zij gewonnen. Het leukste vind ik de dieren voeren, want ik hou van dieren. Binnenkort krijg ik les van een vrijwilliger om met gereedschap om te gaan en dingen te maken. Dit vind ik erg spannend.
Top


Dirk
Mijn naam is Dirk van Amerongen. Ik woon in Zegveld, en sinds 2011 kom ik op de zorgboerderij van Rita Rijntjes. Ik kom er met heel veel plezier. De dag begint met een lekker “bakkie”koffie. Om het nuttige met het aangename te verenigen, breken we onder het koffiedrinken het brood voor de dieren. Daarna overleggen we wie wat gaat doen vandaag. Tuinen, verven, timmeren of de paardenbak verzorgen. Rond half twaalf gaat de koffiepot weer rond en is het gezellig met elkaar. Na de koffie neemt iedereen z’n taak weer op en om 1 uur zit mijn dag er al weer op. Ik kom heel graag op de zorgboerderij. Het breekt de week, ben zinvol bezig en de tijd vliegt! Het is fijn dat activiteitencentrum BOOGH in Harmelen dit voor mij mogelijk maakt.
Top


Marlous
Ik ben Marlous, 25 jaar. Via mijn jobcoach van Abrona ben ik bij de zorgboerderij in december 2011 gekomen. Ik heb eerst stage gelopen. En dat vond ik erg leuk. Ik ben blij dat ik hier drie dagen mag werken . Ik kom met de regio taxi. Het werk vind ik erg leuk. Ik werk met de paarden en maak de kwartel hokken schoon. Ik heb zelf een keer een geit gemolken dat ging erg goed voor de eerste keer. Ik kan goed met mijn collega ’s over weg. Met Jaap ga ik bij de schapen van de buurman brood geven dat vind ik leuk om te doen. Laatst had ik een expositie van mijn schilderijen . En een paar collega ’s zijn daar geweest . Dat vond ik wel leuk dat ze mijn schilderijen mooi vonden. Ik hou veel van honden dus ik vind het leuk dat er twee puppy’s komen. Ik heb ook in de moestuin gewerkt. Daar heb ik bonen gezaaid. Woensdag lunchen we met z’n allen dan krijgen we een omelet van de eieren van de kippen. En ik maak tosti’s voor wie dat wil.
Top